ליקויי בניה יכולים להימצא גם בנכסים משותפים כמו בניינים רבי קומות או מבנים דו משפחתיים, לכן בנוסף לבדיקת בדק בית פרטית חשוב לבצע גם בדיקת ליקויי בניה ברכוש המשותף.
הבדיקה הכי פופולארית ומוכרת בתחום של פיקוח בניה היא כמובן בדק בית לדירה חדשה. כל אדם אשר רוכש דירה חדשה מקבלן חייב להזמין מהנדס בדק בית שיבצע בדיקת ליקויי בניה לפני חתימת הלקוח על אישור קבלת המפתח. הבדיקה השנייה הכי מוכרת בתחום של בדק בית היא בדק בית יד שניה, שבו מהנדס בדק בית יגיע לבחון דירה ישנה לפני העברת בעלות. אך מעבר לשתי הבדיקות המוכרות הללו, יש בתחום של בדק הבית מגוון רחב של בדיקות ביקורת ליקויי בניה במבנים שונים. אחת הבדיקות החשובות ביותר היא בדיקת ליקויי בניה ברכוש משותף.
רכוש משותף – חלק מהנכס שבבעלותכם
חשוב לדעת שכאשר אתם רוכשים דירה בבניין רב קומות או רוכשים בית בנכס דו משפחתי, אתם לא רק הבעלים של מרחב הדירה. בתור הדיירים של בניין מסוים, אתם גם מתגוררים יום יום בחלל המשותף של כלל הדיירים. המונח "רכוש משותף" מתייחס לכל שטח משותף של הדיירים במבנה שבו מתגוררים מספר דיירים. לדוגמה, לובי הבניין שלכם הוא רכוש משותף.
אז מה קורה במידה ומתגלים ליקויי בניה באזורים המשותפים של הבניין?
בתור בעלי דירות במבנה משותף חשוב שתפנימו, שכל ליקוי בניה ברכוש משותף יכול להשפיע על הנכס הפרטי שלכם ועל אורך החיים שלכם בנכס. ליקויי בניה חריפים ברכוש המשותף יכולים לסכן את הדיירים, כמו למשל מעקה שבור במדרגות, או לייצר פגיעה בנכסים הפרטיים, כמו למשל רטיבות שנוצרת באזור הרכוש המשותף וחודרת לקירות הדירות הפרטיות.
ניתן לחלק את ליקויי הבניה המתגלים במתחמים משותפים במבנים ל-2 קטגוריות: ליקויי בניה בתשתיות הבניין (ביוב, חשמל, מים, שלד בניין וכו') וליקויי בניה בטיחותיים בחללים המשותפים במבנה. כל פגיעה בתשתיות הבניין יכולה לייצר בעיות תפקוד בדירות הפרטיות, כמו למשל כבל חשמלי ראשי שנקרע ייצר הפסקת חשמל בכל הבניין, כאשר ליקויי בניה בטיחותיים נגישים הם ליקויי בניה מסוכנים לדיירים, כגון מעקה שבור במדרגות שיכול לגרום לנפילה.
חובה לבצע בדיקת ליקויי בניה ברכוש משותף
החשיבות לבצע בדק בית ברכוש משותף שוות חשיבות לצורך לבצע בדק בית בדירה, או במילים אחרות יש תמיד חשיבות לבצע בדיקת נכס מקיפה לפני קניה. מכיוון שליקויי בניה נוצרים עם הזמן בכל מבנה, אין ספק שגם ברכוש המשותף ייווצרו ליקויי בניה עם השנים, וללא בדיקה מקיפה של מהנדס בדק בית מומחה רכוש משותף, ליקויים אלו יכולים להחריף ולסכן משמעותית את תפקוד הבניין ובטיחות הדיירים.
בדיקת ליקויי בניה במבנה חדש
חובה להזמין מהנדס בדק בית המתמחה בביקורת מבנים עם השלמת מבנה חדש, ולא להסתפק רק בביקורת ליקויי בניה של מהנדס בדק בית בדירה הפרטית. נציג הדיירים בבניין חייב לדאוג לביצוע איתור ליקויי בניה במבנה חדש לפני אישור קבלת המפתח.
בדיקת ליקויי בניה ברכוש משותף לאחר שיפוצים במבנה
במידה ואתם דיירים וותיקים בבניין שנערכו בו שיפוצים נרחבים או פרויקט תמ"א 38, חשוב שגם במצב זה תדאגו להזמין מהנדס בדק בית לביצוע בדיקת ליקויי בניה במרחב הבניין. כאשר מתבצעים שיפוצים במבנה, גדלים הסיכויים שייווצרו ליקויי בניה חדשים ברכוש המשותף. עוד בזאת, חשוב שבדיקת בדק הבית תתבצע מיידית עם השלמת השיפוצים כך שיהיה אפשרות לדיירים לדרוש מהקבלן המבצע לטפל בליקויי הבניה שאותרו.
בדיקת ליקויי בניה תקופתית ברכוש משותף
מומלץ להשלים בדק בית ברכוש המשותף אחד לכמה שנים, זאת מכיוון שעם השנים נוצרים ליקויי בניה במבנה המשותף כתוצאה מבלאי. חשוב לתפוס את ליקויי הבניה הללו מוקדם ככל הניתן, זאת על מנת למנוע החרפה שתפגע בדירות הפרטיות או פגיעה באחד הדיירים.