מהנדס בדק בית מנפיק ללקוח שלו חוות דעת הנדסית המפרטת את כלל ליקויי הבניה שנמצאו בנכס מספר ימים לאחר השלמת בדיקת בדק הבית. בעוד שרוב האנשים מבינים את החשיבות של דוח פירוט הליקויים, יש כאלו שלא בדיוק יודעים מה עליהם לעשות לאחר שהם מקבלים דוח בדיקת ליקויי בניה שכזה.

זמן קצר לאחר ביקור מהנדס בדק הבית בנכס שאתה מעוניין לרכוש תקבל חוות דעת הנדסית מאותו מהנדס על איכות הבניה בנכס וליקויי הבניה שאותרו במהלך בדיקת בדק הבית שנערכה. דוח ממצאים זה מאוד חשוב להמשך הדרך שלך בתהליך הרכישה של הנכס, ולכן חשוב להבין אותו ולדעת בדיוק מה עליך לעשות איתו הלאה.

אם אתה קונה בפעם הראשונה דירה או בית, הבנה של המסמך הזה יכולה להיות מאוד קשה עבורך. נוסף על כך, אתה כנראה לא כל כך בטוח מה עליך לעשות לאחר שאתה מקבל את חוות הדעת ההנדסית של מהנדס בדק בית. ובכן, הנה הדברים החשובים שאתה צריך לעשות כאשר אתה מקבל דוח ממצאים של בדק בית.

קרא את דוח הממצאים לעומק

סיכום הממצאים של בדק בית הוא אחד הדוחות החשובים ביותר עבור רוכש נכס, ולכן חשוב שתקרא את כל הדוח בצורה מעמיקה. אל תירתע מהאורך של דוח הממצאים, חוות דעת הנדסית ממוצעת היא בסביבות 40 דפים, או מהשפה המקצועית שרשומה בדוח. מהנדס בדק בית מחויב לרשום את כל ליקויי הבניה שנמצאו, מהחריפים ביותר לקטנים ביותר, כך שיהיה לך הרבה חומר לקריאה.

דאג להבין את הדוח בצורה הטובה ביותר

מעבר לכך שצריך להקפיד לעבור על דוח של בדק בית ביסודיות, כדאי גם שתבין אותו לא? וודא שאתה מבין את מצבו הכללי של הנכס, כולל לירידה לפרטים הקטנים ביותר. בגלל שאתה זה שיצטרך להתמודד מול הקבלן ובעלי המקצוע האחרים, חשוב שתבין נכונה את הדוח לפרטי פרטים. מפקח מנוסה בדק בית ידאג להסביר לך במילים פשוטות את חוות הדעת ההנדסית שלו, יעניק לך זמן לשאול שאלות על הממצאים וכמובן לעבור איתך על כל סעיף שלא מובן. שאתה מקבל המלצות על חברות בדק בית חשוב שתבדוק האם הם נותנים ייעוץ כללי ומשפטי לאחר קבלת דוח ממצאי בדק בית.

התמקד על הליקויים הגדולים המפורטים בדוח הממצאים

דוח בדיקת ליקויי בניה מציין ברשימה את כל ליקויי הבניה שאותרו על ידי המהנדס הבוחן, רשימה שיכולה להיות במקרים רבים מאוד ארוכה. חשוב שבשלב הראשון תעשה הפרדה בין ליקויי בניה גדולים ומהותיים, כגון רטיבות בקירות או חריגות בניה, לבין ליקויי בניה זניחים כמו למשל שקע חשמל שדורש החלפה. בכדי לקחת החלטה לגבי רכישת דירה או בית אתה צריך להסתכל על הליקויים הגדולים, במידה וקיימים כאלו, אשר עולים אלפי שקלים ויכולים להשפיע לרעה על רכישת הנכס. החלפה שקע חשמל למשל לא תמנע ממך לקנות בית פרטי, אך בעיית רטיבות שחלחלה לשלד המבנה ותדרוש שיפוץ מסיבי בהחלט כן.

אסור להזניח גם את הליקויים השוליים

במידה והחלטת להמשיך ברכישה הדירה בהתחשב בליקויי הגדולים שאותרו, או שפשוט לא אותרו ליקויי בניה משמעותיים, כדאי כמובן גם להתמקד בעיות השוליות. הקבלן המבצע בפרויקט בניה של דירה חדשה או מוכר דירה יד שניה יהיה חייב לתת דין וחשבון בצורה כלשהי על אותם ליקויי בניה, בין אם זה על ידי תיקון הליקויים לפני אישור קבלת המפתח או בין אם זה בהורדת מחיר הקנייה. בשלב זה מומלץ להצטייד בעורך דין שידאג להכניס את סעיפי התיקון או שינוי המחיר להסכם רכישה עדכני.

האם נדרשת בדיקה מעמיקה יותר?

מהנדס בדק בית יכול להמליץ על ביצוע בדיקות בדק בית נוספות, למשל בדיקת רטיבות בקירות או ביקורת מבנים יסודית, לאחר בדק הבית הראשוני. במידה וקיימת המלצה כזאת חשוב לקחת את הפעולות המתאימות על מנת להשלים את הבדיקות הללו על מנת שתהיה בטוח שאתה עושה את הרכישה הנכונה.