אם מצאתם דירה או בית לקנייה, גם אם מדובר על דירה חדשה מקבלן, אתם חייבים לבצע בדק בית. הזמנה של מהנדס בדק בית שיגיע ויאתר ליקויי בניה קיימים הוא עניין הכרחי על מנת להבטיח לכם שאתם מבצעים עסקה טובה. כל רכישה של נכס מחייבת ביצוע בדק בית, וכל קבלן בנייה אמין ידרוש מכם לבצע בדק בית לפני החתימה האחרונה על קבלת המפתח. אז אם חובה לבצע בדק בית, אז כל מה שנשאר לנו לדעת הוא כמה עולה בדק בית?
בדק בית שואפת לאתר ליקויי בניה, קטנים וגדולים, בדירות ישנות וחדשות כאחד. אין כמעט בדיקת בדק בית שאינה מגלה ליקויים כלשהם, קטנים ככל שיהיו, ולכן היא תמיד משתלמת מצד הרוכש. עוד בזאת, רוב המומחים בתחום הנדל"ן טוענים זה לא באמת משנה כמה עולה בדק בית, מכיוון שהחיסכון באיתור ליקויי בניה תמיד יעלה על העלות ביקור של מהנדס בדק בית.
לדוגמה, איתור פוטנציאל לנזילה במהלך בדיקת דירה מקבלן יכול לחסוך למזמין הבדיקה עשרות אלפי שקלים בתיקון רטיבות שתצטבר בקירות עם השנים. האם לא כדאי לבצע בדיקה של כמה מאות שקלים בכדי לחסוך עלויות של עשרות אלפי שקלים בעתיד, בהחלט כן!
מהן המשתנים המשפיעים על עלות בדק הבית?
בדק בית הנה בדיקה מקיפה שמבוצעת על ידי מהנדס מומחה בדק בית של מרחב הדירה או הבית לאיתור ליקויי בניה, חריגות בניה, בדיקת רטיבות ועוד. ברמת העיקרון עלות בדק בית צריכה לשקף את זמן העבודה של בעל המקצוע המומחה ומורכבות הדרישות של הבדיקה הספציפית בנכס. העלות של בדק הבית לרוב נקבעת לפי 4 משתנים עיקריים:
- עלות של בדק בית תלויה רבות בסוג הנכס הנבדק. העלות של הבדיקה משתנה בין סוג נכס לנכס בגלל הדרישות השונות שכל נכס מהווה ממהנדס בדק הבית. בדק בית של דירה שונה מבדק בית של בית פרטי, ששונה מבדק בית של נכס מסחרי. כל סוג נכס מהווה מכשולים שונים בפני מהנדס בדק הבית ודורש ביצוע תהליך בדיקות בדק בית שונות. לרוב בדק בית של בית פרטי יהיה יקר יותר, זאת מכיוון שיש צורך לבצע בדיקות נוספות לשלד, אך כמובן שכל מקרה לגופו ובדיקת ליקויי בניה בנכסים דומים יכולה להיות שונה בעלות הסופית.
- עלות של בדק בית תלויה בגודל הנכס הנבדק. כפי שציינו לעיל, עלות הבדיקה משקפת את זמן העבודה והשירות של חברת בדק בית ומהנדס בדק בית ללקוח, לכן, ככל שגודל הנכס גדול יותר כך עלות הבדיקה יקרה יותר. הרי הגיוני שבדיקת בדק בית של דירה קטנה של 3 חדרים תעלה פחות מביצוע בדק בית של דירה בגודל 6 חדרים. זה לא יהיה פי 2 בעלות המחיר, אך כן יהיה הבדל. עוד בזאת, ככל שנכס גדול יותר כך גדלים הסיכויים לאתר יותר ליקויי בניה המובילים לבדיקות נוספות במעמד בדק הבית, מה שמגדיל את העלות של הבדיקה.
- בדק בית של דירה חדשה ובדק בית של דירה יד שנייה שונים בעלותם. אם מדובר על בדק בית של דירה חדשה, התהליך עצמו הרבה פחות מורכב ועובר הרבה יותר חלק, זאת מכיוון שמהנדס בדק הבית מקבל את כלל המסמכים והתשובות המקצועיות במהירות על ידי נציג הקבלן המבצע. בשונה מכך, בדק בית יד שנייה דורש ממפקח הבניה לבצע בדיקה מקיפה יותר להתרשמות הדירה וזה מוביל לזמן בדיקה ממושך יותר שמגדיל את עלות הבדיקה.
- בסיום כל בדיקה מקבל מזין הבדיקה חוות דעת הנדסית ממהנדס בדק הבית. חוות דעת הנדסית זו מציגה את ממצאי הבדיקה ומהווה אסמכתא משפטית קבילה בבית משפט. יש מקרים בהם מזמין הבדיקה נדרש לקבל חוות דעת הנדסית מעמיקה ומורכבת יותר, ככל שנדרש חוות דעת הנדסית מורכבת יותר כך גם המחיר עולה.