אחת הסיבות המרכזיות לביצוע בדיקת בדק בית היא בכדי לאתר ליקויי איטום וניקוז בדירה. ליקויים שכאלו יכולים לגרור היווצרות תפרחות ורטיבות בחלל הדירה, מפגע שיכול לעשות נזק משמעותי.

אם מסתכלים על בדיקות בדק בית יד שנייה ניתן להבחין שאחד מליקויי הבניה הכי חריפים המתגלים בדירות ישנות הוא רטיבות בנכס. הרטיבות מחלישה את הבנייה משמעותית ובמידה ונוצרה רטיבות לאורך זמן היא תיצור עובש וריקבון. רטיבות בדירה חדשה מקבלן יכולה להצטבר כתוצאה מהנחת חיפוי מרצפות לא תקין של הקבלן על תשתית רטובה, ליקויי אינסטלציה של ביוב ומים בדירה, נזילה במהלך התקנת המזגנים, הצפה של מים במהלך העבודות וכו'. קיימים מספר ליקויי איטום ונזילה בדירות חדשות אשר יכולים להוביל עם הזמן לרטיבות, ולכן, חשוב שתתבצע בדיקת בדק בית על ידי מהנדס מומחה בדק בית לאיתור ליקויים אלו.

מהנדס בדק בית אשר מגיע לדירה חדשה מקבלן בכדי לבצע איתור ליקויי בניה יתמקד בלאתר כמה ליקויי בניה נפוצים אשר יכולים להוביל להיווצרות של תפרחת או רטיבות.

רטיבות מתחת לאריחי הרצפה

חיפוי הרצפה מונח על תערובת של מלט וחול, תערובת שעל פי דרישות התקן הישראלי צריכה להיות תערובת יבשה. רק חול יבש שומר על חומרי ההדבקה של המרצפות כשורה ללא תזוזה או שקיעה. במידה והתערובת נרטבת עקב מלט לא יבש או חדירה של מים כתוצאה מאיטום לא תקין, יכולים להיווצר שינויים באריחי הרצפה כגון שקיעה או תזוזה לא רצויה. מהנדס בדק בית בוחן את התפרחת הקיימת מתחת לאריחים עם כלי המודד את הלחות שמתחת לאריחים ביחס ללחות באוויר, מכשיר זה נקרא "פרוטימטר".

התפרחת המומלצת על פי מרבית מהנדסי בדק הבית היא 80 נקודות ביחס ללחות באוויר. הנה דירה חדשה מקבלן אשר במהלך בדיקת בדק הבית אותרו תפרחות מתחת לאריחי הרצפה בגובה של 136.5 נקודות, הרבה מעבר למומלץ.

ליקויי רטיבות

ליקויי רטיבות

המלצת מהנדס בדק הבית הנה לפרק את האריחים באזורים החשודים ולהעביר את התשתית לבדיקת רטיבות במעבדה מוסמכת. במידה ויתגלה כי תכולת הרטיבות של תערובת המלט והחול גבוהה מ-6%, הקבלן יידרש לפרק את הריצוף שהונח וליישם שכבת תערובת חדשה או למרוח את תערובת הבטון והחול בחומרים עשירים בכלור לייבוש השכבה.

שיפועים לא תקינים לפתחי הניקוז

תקני בדק הבית דורשים שבאזורים לא מקורים או חשופים לגשם תבנה הרצפה בשיפוע של מינימום 1% מסביב לפתחי הניקוז ועד סטייה של 5 מילימטר לאורך הרצפה. המפלס באזורים אלו נבנה בשיפוע קל בכדי לאפשר למים להתנקז בצורה מהירה וחלקה כאשר יש גשמים. אם הרצפה לא תונח בשיפוע או תונח בשיפוע לא מספק ייווצרו שלוליות ברצפה, מה שיוביל לחדירה של מים לתוך אריחי הרצפה.

בדרך כלל קבלנים מניחים את אריחי הרצפה מסביב לפתחי הניקוז בזווית גדולה מדי, כמו למשל בדוגמה להלן שבה מהנדס בדק בית מצא סטייה של מעל 5 מילימטר במפלס הרצפה.

שיפועים בריצוף

שיפועים בריצוף

 

על הקבלן לפרק את הריצוף ולבצע הנחה מחדש על פי הדרישות הנכונות של מפלס פתחי הניקוז.

רטיבות בקירות המבנה

רטיבות גם יכולה להיכנס לקירות של המבנה. בדירות ישנות הרבה פעמים רטיבות גדולה יכולה להתרחש כתוצאה מנזילה בצנרת המבנה, נזילות מהצנרת מחלחלת לאט לתוך הקירות ויוצרת ריקבון. בדירות חדשות מקבלן לרוב מדובר ברטיבות הנמצאת בחלקים התחתונים של הקיר, זאת בעקבות לחות שהקיר ספג עקב חיפוי רצפה לא יבש. להלן דוגמה לאזור רטיבות בקיר שנמצאו במהלך בדק בית.

רטיבות בקירות המבנה

רטיבות בקירות המבנה

המלצת מהנדס בדק הבית במקרה זה תהיה לבחון את תערובת החול מתחת לאריחי הרצפה ולבצע איטום מחדש של האזור בין חיפוי הרצפה לקירות המבנה בכדי למנוע ספיגה של לחות נוספת בקיר.