ליקויי בניה שכיחים מאוד בבדיקות בדק בית הם ליקויי אינסטלציה. איתור כלים סניטריים לא תקינים בחדרי האמבטיה והנחה לא נכונה של צינורות הניקוז בבית יכולה למנוע נזק נרחב בנכס לאורך זמן.
מהנדס בדק בית בוחן נכס במטרה לאתר ליקויי בניה שונים אשר נוצרו בבניה ברחבי הנכס. כאשר מתמקדים בחדרי האמבטיה של דירה או בית פרטי, ניתן לגלות שמרבית ליקויי הבניה המאותרים הנם ליקויי בניה במערכת האינסטלציה. ליקויים אלו יכולים לגרום לבעיות רבות בשימוש הכלים הסניטריים, בנוסף להיותם פגמים קוסמטיים. איתור ליקויים של אינסטלציה על ידי מהנדס בדק בית ימנע תקלות רבות כגון רטיבות בעתיד.
כלים סניטריים שאינם עומדים בתקן הישראלי
חדר אמבטיה רגיל מכיל אמבטיה, כיור ואסלה. אלו שלושת הכלים הסניטריים הבסיסיים המשמשים את הדיירים. יש מגוון רחב של יצרנים לכלים סניטריים וכל אחד מעניק מפרט אחר ללקוחותיו. עם זאת, הכלים הסניטריים חייבים להיות מותקנים על פי הוראות למתקני תברואה (סעיף 265 בחוק התכנון ובניה). במידה ואחד המכלים הסניטריים אינו עומד בתקן הנ"ל הוא יהיה חייב להיות מוחלף. מהנדס בדק בית מכיר את הוראות התברואה וייבחן כל כלי סניטרי בהתאם.
לדוגמה, כיור רחצה שאינו עומד בסעיף ההוראות למתקני תברואה אשר מצהירים שהקוטר והעומק של הכיור חייב להבטיח שאיבה נכונה של מים. במקרה שנבדק על ידי חברתנו נמצא שקוטר פתח ניקוז הכיור קטן מדי על מנת לאפשר ניקוז מים כנדרש במהלך שימוש, כפי שניתן לראות בתמונה הבאה:

התקנת כלים סניטריים
התקנה לא נכונה של הכלים הסניטריים
גם אם הכלים הסניטריים עומדים בכל דרישות התקן, זה לא בהכרח אומר שהקבלן המבצע יתקין אותם בצורה נכונה. בהרבה מקרים מהנדס בדק בית מאתר ליקויי התקנה שונים של הכלים הסניטריים. כיור יכול להיות מותקן בצורה לא מספיק חזקה לקיר, אמבטיה יכולה להיות מותקנת בחיבור רופף לצינורות הניקוז וכו'.
לדוגמה אסלה אשר הותקנה גבוה מדי כנגד הקיר על ידי הקבלן. על פי הוראות התקנת מתקני התברואה הגובה המקסימלי של אסלה תלויה צריך להיות 40 ס"מ מהרצפה לכל היותר, האסלה במקרה זה הותקנה בגובה של 41-42 ס"מ. על הקבלן להתקין מחדש את האסלה בגובה המומלץ של 35-39 ס"מ מהרצפה.

גובה התקנת אסלה
מעבר צינורות אינסטלציה חשוף
מערכת האינסטלציה היא אחת מתשתיות הבניין החשובות ביותר, ביחד עם תשתית החשמל, ולכן הצינורות שלה עוברים לאורך הדירה ובמיוחד בחדר האמבטיה. תשתיות הבניין צריכות להיות מוסתרות מבחינה ויזואלית בסיום הבנייה, לרבות צינורות מערכת האינסטלציה על פי תקני הבניה. תקני הבניה דורשים שמעבר צינורות דרך רצפות וקירות צריך להתבצע באמצעות שרוולים מצינורות פלדה מגולוונים שייקבעו בתוך הבנייה של השלד. במידה ולא ניתן לקבעם לשלד, השרוולים יוסתרו על ידי מילוי המרווח בחומר אטום המסתיר אותם וויזואלית. במהלך בדיקות בדק בית רבות מגלה מהנדס בדק הבית שהצינורות במערכת האינסטלציה לא הונחו בתוך קירות המבנה ולא הוסתרו על ידי מבנה הסתרה כלשהו כמו שרואים בדוגמה הבאה.

ליקווי בניה בצנרת חשמלית
ניתן לראות שצינורות האינסטלציה חשופים לעין ואינם מקבועים כנדרש לשלד המבנה. הקבלן יידרש לבצע הסתרה של הצינורות הללו.
לכלוך ושיירי פסולת בכלים הסניטריים
במקרים בהם הותקנו הכלים הסניטריים בתחילת העבודות בחדרי האמבטיה, הסיכויים מאוד גבוהים שהכלים הסניטריים הללו יספגו שיירי פסולת בנייה לאורך העבודה של הקבלן בנכס. שיירי פסולת אלו לא רק מהווים מפגע קוסמטי, הם גם יכולים לעשות נזק בלתי הפיק לכלים הסניטריים (שריטות, שברים וסתימות). על פי הוראות בדיקת דירה מקבלן, הקבלן צריך להציג לבעל הנכס כלים סניטריים ללא פגמים של אחסנה והתקנה. הנה לדוגמה אמבט שצבר שיירי לכלוך ופסולת אשר יצרו שריטות ברצפת האמבט שיפגעו בתפקוד האמבטיה.

ניקיון הכלים הסנטריים
מחובתו של הקבלן לבצע ניקיון של הכלים הסניטריים לפני הזמנת הלקוח לחתימה על קבלת המפתח. במידה ונוצר נזק בלתי הפיך, על אחריות הקבלן לבצע החלפה של האמבטיה.